De Van Brienenoordbrug is misschien wel een van de bekendste bruggen van het land. Dagelijks passeren er 231.700 voertuigen, die Rotterdam in en uit rijden. Tóch is het eiland onder de brug zelfs voor veel Rotterdammers onbekend terrein. Zonde! 

Het eiland van Brienenoord is een bijzondere plek in de stad. 5 interessante weetjes over deze groene oase:

 

Baron van Brienen

Het Eiland van Brienenoord is in de 19e eeuw ontstaan en vernoemd naar een heuse Baron; Baron Arnoud Willem van Brienen van de Groote Lindt.  
Het eiland is op natuurlijke wijze ontstaan, toen zich enkele slibplaten vormden in de Nieuwe Maas. Deze platen groeiden aan elkaar vast en raakten begroeid met riet, biezen en griend. Het was De adellijke familie Van Brienen, die de grond bezat gaf het eiland uiteindelijk haar naam.
 

Nieuwe vorm

Begin 20ste eeuw is het eiland van vorm veranderd. De aangeslibde plaat bleek de doorstroming van de rivier te beperken. Daarom werd het buitenste deel van de plaat  afgegraven en boven op het binnenste deel gestort en kreeg het Eiland Van Brienenoord zijn huidige vorm. Over een wandeling rond het hele eiland doe je ongeveer drie kwartier.  

 

Hooglanders en spindotterbloemen

Hoewel het eiland van Brienenoord middenin de drukke stad Rotterdam ligt, waan je je middenin de natuur. Er zijn een paar volkstuintjes, maar het eiland is onbewoond. Door mensen dan.. Wat je er wél vindt zijn grazende Schotse hooglanders, vrolijk fluitende vogelsoorten en allerlei soorten planten, vissen en vlinders.
 

Huttenbouwers en bijenhotels

Het eiland is niet alleen een paradijs voor allerlei flora en fauna, maar ook kinderen kunnen er hun lol op! Voor kinderen tot 11 jaar oud is er op het eiland van Brienenoord een natuurspeeltuin vol avonturen. Hutten bouwen van de boomstammen en wilgentakken, kastelen bouwen van rivierzand, klimmen op het klimrek, een bijenhotel, schommels en wilgentunnels. De natuurspeeltuin ‘De Blije Bij’ is dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. De toegang is gratis.
 

Theater in de open lucht

Van het voorjaar tot en met het najaar is het eiland het perfecte podium voor open lucht theater, een combinatie van natuur én cultuur. Zo verzorgt Stichting ’n Bries ieder jaar avontuurlijke theatervoorstellingen voor kinderen van omliggende scholen. In het nieuwe Paviljoen van Buitenplaats Brienenoord worden het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd.

Categories: Waterwoud